Yamaç Risk Analizi ve Raporlama

Stabil ve Güvenli Şev ve Yamaç

Şev Stabilizasyonu

Şev stabilizasyonu bina projeleri, yol yapımı, baraj yapımı, tren yolları vb. çalışmalar sorasında oluşturulmuş ya da doğal olarak var olan toprak ve kaya şevlerinin çalışma ve yaşam alanlarına akmasını engellemek için oluşturulan önleyici sistemlerdir. Farklı alanlar için farklı ürünlerle uygulaması yapılsa da temel olarak, toprak ya da kaya düşmesi yaşanabilecek alanın belirli dayanım gücüne sahip çelik ağ ve tel sistemleri ile örtülenmesi temeline dayanır. Yüksek ve riskli çalışma bölgelerinde uygulandığından iple erişim teknikleri kullanılarak yüzeyde akıntı oluşturabilecek alanlar emniyete alınır. Gerekli görülen alanlarda süspansiyon sistemli özel tutucu bariyerler de oluşturulmaktadır.

Öncelikle profesyonel MİRA ekipleri alanda gerekli incelemeyi yaparak en uygun stabilizasyon yöntemini, proje sahiplerinin beklenti ve isteklerine göre belirlemektedir. Farklı alanlar ve ihtiyaçlara yönelik farklı malzemeler ve yöntemler uygulanabilmektedir. Şev alanı örtülenmeden önce yüzeyde gerekli temizlik çalışması yapılmaktadır. Bu şekilde örtülemeye zarar vermesi muhtemel hareketli kaya blokları, erezyona müsait bölgeler ve gerekli ise çalılıklar ve ağaçlık bölgeler temizlenmektedir.

Şev stabilizasyonu için kullanılan örtüleme aynı zamanda shotgrid beton uygulamaları için de müsait olmaktadır. Püskürtme beton sistemi ile yapılan bu uygulamanın yüzeyde tutunması ve gerekli mukavemet gücünü yaratması için öncelikle çelik tel örtüleme çalışması yapılması gerekmektedir. Tel ağ örtüleme sistemleri diğer blok örtüleme sistemleri ve çesan uygulamalarından farklı olarak yüzeyin tüm girinti ve çıkıntılarının şeklini almaktadır. Bu şekilde maksimum mukavemet değeri sağlanmakta; yüzey ile uygulama malzemesi arasında boşluk kalmadığından kullanılan betonun miktarından ciddi bir tasarruf sağlamaktadır. Bu yöntemle yapılan uygulamalar zaman ve ekonomi anlamında diğer sistemlere göre %40 daha düşük maliyet sağlamaktadır.